Angst om alleen te zijn

Ken je dat? Dat je, zodra je alleen bent, een unheimisch gevoel krijgt? Alsof je iets ergs kan gebeuren? Of dat er een indringer in je huis komt en elk geluid vreemd klinkt? Of dat je je eenzaam voelt en verbinding mist? Niet weet hoe je je bezig moet houden en lusteloos of juist rusteloos bent?

Je bent niet de enige. Dit heet autofobie en hoort tot de groep angststoornissen.

Symptomen:

Er zijn, net zoals bij andere angststoornissen, fysieke en mentale symptomen te herkennen.

Fysieke kenmerken:                                                               Mentale kenmerken:
– duizeligheid                                                                         – overweldigend gevoel van angst
– gevoel van flauwvallen                                                        – verlatingsangst/ angst geliefden kwijt te                                                                                                                                                                 raken
– hartkloppingen                                                                    – angst om dood te gaan
– buikpijn                                                                               – drang om gezelschap te zoeken of in contact te zijn
– (overmatig) zweten                                                             ( bijv. via social media of whatsapp)
– hoofdpijn                                                                             – gevoel van machteloosheid
– beven                                                                                  – gevoel controle te verliezen
– misselijkheid                                                                       – bang voor vreemde geluiden of dat je iets                                                                                                                                                             overkomt
– kortademig/ benauwd                                                            ( denk aan indringers)
– algemeen ziek gevoel

 

Oorzaak:

Trauma’s zijn vaak de oorzaak van angststoornissen. Ook met autofobie is dit meestal de oorzaak van de angst.
Trauma’s kunnen liggen in de hechting, echtscheiding van ouders, ongezonde relaties, misbruik of ervaring met geweld.

Wat kun je er aan doen?

Net als bij vele angststoornissen is het ook bij Autofobie zaak om je negatieve denkpatronen te doorbreken en handvatten te krijgen om beter te kunnen ontspannen. Daarom is cognitieve gedragstherapie een veel ingezette vorm van behandeling.

Ook in dramatherapie werk ik veel met werkvormen uit de cognitieve gedragstherapie op een actieve manier. Hierdoor oefen je met situaties en ervaar je aan den lijve wat dit met je doet. Hoeveel spanning roept de opdracht bij je op? Welke gedachten leiden tot deze spanning? En hoe kun je weer ontspannen en vertrouwen krijgen?

Daarnaast onderzoeken we wat je helpt om je af te leiden van de negatieve gedachten en gespannen gevoelens. Wat zijn activiteiten die je kunt doen die je helpen ontspannen? Waar je plezier aan beleeft? Een hulpplan! En terwijl je met deze activiteiten bezig bent ervaar je bewust en onbewust dat je de controle langzaam weer in handen krijgt: je durft steeds beter alleen te zijn.

Als laatste maken we een supporter-lijst: wie kan je helpen wanneer het te kwaad wordt? En dan niet alleen de gemoedelijke, begripvolle naasten, maar ook degene die je de spreekwoordelijke ‘schop onder de kont’ durft te geven? Die je een spiegel durft voor te houden of je de vragen durft te stellen die je écht helpen uit je spiraal te komen?

 

Afrekenen met angsten?

Dat kan!
Voor zowel kinderen/ jongeren als volwassenen bied ik hier behandeling voor!

Voor je kind lees je verder op: https://dramatherapieboxtel.nl/dramatherapie-voor-kinderen-en-jongeren/

Voor jezelf leef je verder op: https://dramatherapieboxtel.nl/volwassenen/

En dan nog even dit…

We leven in rare tijden. Tijden waarin onze maatschappij onder grote druk staat. Na de hele Corona-pandemie is er veel veranderd en is de maatschappij (nog verder) verhard. Veel jongeren hebben hier grote mate van last van en vooral veel meiden melden zich met problemen als somberheid, depressieve gevoelens, angst en spanning.

Speciaal voor deze groep start er op 8 mei een groepstraining dramatherapie. In deze groep kunnen meiden herkenning en erkenning bij elkaar vinden, leren van elkaar en met elkaar. Op een ontspannen, actieve en ervaringsgerichte manier werken aan je zelfvertrouwen, zelfbeeld en verminderen van angst en spanning.

Je leest er alles over op: https://dramatherapieboxtel.nl/je-somberheid-de-baas/

Meld je dochter snel aan want vol is vol en de training start al na de meivakantie!