Ik ben Esther en ik lijd aan FOMO.
(Fear Of Missing Out.)

En ik ben niet de enige. Met de komst van social media lijden steeds meer mensen aan de angst om iets te missen. En dus besteden we onze kostbare (vrije) tijd aan scrollen, scrollen, scrollen en het maken van content. Er komen steeds meer social media kanalen bij. Evenals steeds meer nieuwe must-do’s.

Zo zit ik op Facebook, Instagram, Tiktok, LinkedIn en Twitter. Daarnaast gebruik ik Whatsapp veelvuldig, Netflix ik en volg ik ook nog blogs en vlogs. Als je echt mee wil doen in de huidige tijd zou je er ook goed aan doen om te vloggen én podcasts op te nemen én een youtubekanaal bijhouden met interessante filmpjes. 

Pffffff…. voel jij de druk al? 

 

Van FOMO naar JOMO

Ik merkte aan mezelf dat ik steeds vaker begon te balen van de tijd die ik scrollend doorbracht op een dag. Dat ik, zodra de wekker gaat, eerst mijn socials checkte, zelfs nog vóór ik mijn kinderen of mijn partner goedemorgen wenste.
Dat een half uur of soms zelfs een uur filmpjes kijken op Tiktok zo aan me voorbij ging zonder het door te hebben. De eindeloos stroom aan nieuwe content op alle kanalen drijft me steeds van het ene naar het andere platform.
De vaak negatieve berichten op Facebook over de inflatie, de energieprijzen, de juice-berichten en de haatdragende comments die mensen steeds menen te moeten ventileren kostte me vooral energie en maakte me steeds gefrustreerd…

Ik was het eigenlijk goed beu.
Maar ja…het is ook de mogelijkheid om met bepaalde mensen, die niet om de hoek wonen, in contact te blijven.

Hoewel… is het wel écht contact om af en toe een hartje of duimpje aan te klikken?

Ik besloot de proef eens op de som te nemen en me een maand lang een digitale detox op  te leggen. Ik verwijderde alle social media kanalen van mijn telefoon en computer om van 1 t/m 31 oktober te ervaren hoe het is om JOMO (Joy Of Missing Out) mee te maken.
Wat zou ik met mijn tijd gaan doen als ik niet steeds elke beschikbare minuut zou grijpen naar mijn telefoon voor een rondje rode meldings-bolletjes? (een slim beloningssyteem voor je brein, die rode bolletjes. Daar wil je er alleen maar meer van!)

Zou ik meer rust krijgen in mijn hoofd? Beter slapen? Nieuwe bezigheden ontwikkelen of oude hobby’s oppakken? Hoe lang zou het duren voor ik niet meer automatisch naar mijn telefoon zou grijpen? Hoe lang zou het duren voor ik  niet meer steeds dacht: “dit wil ik vermelden op … ?” Hoe is het om minder (negatieve) prikkels en minder (slecht) nieuws binnen te krijgen?

 

Het resultaat…

De maand is om en het is tijd om de balans op te maken. Hoe heb ik mijn digitale detox maand ervaren? Was het overleven of was het juist weer leven?

Dit ga ik vaker doen!

Dat is mijn eerste besluit na mijn ervaringen afgelopen maand. Ik ga vaker detoxen. Tenminste elk half jaar één maand.
Wat ik namelijk als heel positief heb ervaren is:

  • Ik kreeg meer rust. Door niet de hele tijd te scrollen werd mijn hoofd rustiger. De stress om die telefoon de hele tijd te pakken en weer een social te openen nam in rassen schrede af. De eerste dag betrapte ik me zelf er nog op. Maar na een dag of drie was dat al voorbij. De hoeveelheid negatieve berichten die ik dagelijks binnenkreeg kon ik nu beperken door ’s ochtends een journaal te kijken en daarna me te richten op het hier en nu. Minder negativiteit dus en minder prikkels.
  • Het gebruik van mijn telefoon halveerde of zelfs meer. Waar ik normaal ruim 2 uur per dag op socials hing en daar bovenop nog het gebruik van whatsapp, google of de Albert Heijn app, beperkt mijn totale telefoongebruik zich nu tot ongeveer 2 uur in totaal per dag en soms zelfs ruim daaronder! Extra bonus; minder opladen dus! (wat in deze energiecrisis niet zo verkeerd is…)
  • Ik werkte meer gefocust. Waar ik normaal om de zoveel minuten toch even een check deed (en dat met alle meldingen uit…) kon ik nu taken geconcentreerd afmaken. Meer werk verricht, meer rust voor mijn brein én tijd over. Win, win, win!
  • Ik ging meer lezen, dwarsfluiten, tv programma’s kijken (zonder intussen te scrollen), meer naar buiten of soms even zomaar voor me uit staren. (wat lijdt tot creatieve ideeën en nieuwe inzichten)
  • Het inspireerde anderen. Ik kreeg van meerdere mensen vragen over hoe het beviel én mensen gingen nadenken over hun eigen telefoongebruik. Ze werden er meer kritisch op en gingen ook bewust minder op social media.

Heb je het gemist?

Heel eerlijk? Nee! Ik heb het niet gemist. Heel soms merkte ik dat me ik me afvroeg hoe het met die of die zou gaan. Maar daardoor realiseerde ik me ook: ik volg zoveel mensen éénzijdig… Ik steek er energie in, maar ontvang er geen energie van.

Ik had mijn kinderen verboden met filmpjes of posts te laten zien die niet van hun zelf waren. (je wilt als ouder wel zien waar je kind online mee bezig is) Het was wennen voor ze. En regelmatig realiseerde ze zich dat ze iets niet aan me konden laten zien. Maar ze respecteerde het wel en steunde me erin.

Nu dus een modus zoeken voor het komende half jaar: tot de nieuwe detox.
Mijn praktijkaccounts zal ik wel actief gebruiken. Tenslotte zorgt het er ook voor dat jullie kunnen zien wat mijn werk inhoud en zullen mensen moeten weten dat ik besta om me te kunnen vinden. Niet waar?
Maar privé…daar ben ik nog niet helemaal uit.

Samengevat: 

De detox is me erg meegevallen, heeft me veel inzichten gegeven, veel tijd opgeleverd en is voor herhaling vatbaar.

Ik ga nu bedenken wat ik de volgende detox nog kan aanscherpen, veranderen of verbeteren, zodat ik er nog meer uithaal.

Geïnspireerd? Ik hoor graag je verhaal! En stel me gerust je vragen.