Regelmatig hoor ik “ik vind nieuwe mensen ontmoeten zo spannend. Waar moet je het over hebben?”
Zowel kinderen en jongeren áls volwassenen lopen hier tegenaan.

Hoe zit dat bij jou?
Maak jij gemakkelijk contact? Of vind jij het ook lastig om een gesprekje te beginnen? En houdt dit je vaak tegen in sociale situaties?
Zou je wel graag (meer) initiatief willen nemen, maar houdt het ‘waar praat je over’ issue je tegen?

Hoe pak ik dat aan?

Voor ik je wat concrete tips geef, zal ik je vertellen hoe ik het aanpak als ik ergens kom waar ik niemand ken. Als voorbeeld neem ik de trainingsdag waaraan ik deelnam.

De locatie is een hotel rondom Maarssen, Utrecht. Bij aankomst bij het hotel zie ik op de parkeerplaats nog 2 vrouwen uitstappen, elk uit hun eigen auto. Ik meen hun foto te herkennen van de Facebookpagina die onder andere gekoppeld is aan deze training en vraag voorzichtig: “Komen jullie toevallig ook voor training X?”
Het blijkt te kloppen wat ik denk. “Ah, leuk!” is mijn reactie. Ik stel me meteen voor, met alleen mijn naam, want dat lijkt me op dat moment vooral relevant.
Met ons 3e lopen we de lobby in en worden we ontvangen door een medewerkster van het hotel. Ze wijst ons de weg naar de vergaderruimte waar we moeten zijn.
Er zijn al meer cursisten binnen en we zoeken ieder een lege plek.
Ik zie een plek die me aanspreekt, tussen 2 deelnemers in en vraag: “Is deze plek nog vrij?” Dat lijkt ogenschijnlijk een beleefdheidsvraag, maar het is ook vaak een goede opener van een gesprek. De plaats is vrij en met de dame rechts van me is meteen contact. Ze draait zich naar me toe en stelt zich voor en ik visa versa. Omdat we dezelfde training volgen hebben we ook meteen een gespreksonderwerp: “Ben je ook nieuwsgierig naar wat we vandaag gaan leren?” En “Hoe ver ben jij met de modules?” De dame links van me, die zo-even nog in haar agenda schreef en daarmee niet toegankelijk oogde, voegt zich aan het gesprek toe, stelt zich voor en zo heb ik meteen 2 nieuwe contacten.

Nu hoor ik je denken: “Ja, dat klinkt wel heel gemakkelijk! Maar zo gemakkelijk is dat niet hoor.

Maar ook hierin komt weer een groot deel aan op je mindset.

Wat mij helpt is te denken:
“Andere mensen bijten niet.”
“Met vriendelijkheid en interesse kom je heel ver in het breken van het ijs.”
“Ik vind het fijn als anderen mij betrekken en dat geldt andersom waarschijnlijk net zo.”

5 TIPS VOOR JOU!

* praat over iets wat je allebei op dat moment kan ervaren. Iets wat je beide hoort/ziet/ruikt/voelt/ proeft.
* luister waar het gesprek over gaat wat gevoerd wordt en stel een vraag of vertel wat over jouw eigen ervaring of idee met betrekking tot het onderwerp.
* maak helpende gedachten
* begin klein. Maak bijvoorbeeld eerst een praatje met één iemand. Iemand die bijvoorbeeld ook alleen zit. “Ben jij hier ook voor…?” Ook al is die ander dat niet, je hebt wel meteen een opener.
* laat je niet ontmoedigen als het een keer niet goed loopt. Eén vervelende ervaring zegt niets over de volgende keer.

 

 

In 4 maanden lekker in je vel

Wil jij zelfverzekerder zijn in het aangaan van sociale contacten? Wil je kunnen oefenen hoe je dat aanpakt?  

Je leert het in de training In 4 maanden weer lekker in je vel

 

Lente deal

De snelle beslisser ontvangt €100,- korting. Meldt je aan vóór 1 april 2022.