Ga je nu echt over dit Tv programma bloggen?

Ja! En ik zal je uitleggen waarom. In dit programma zie je heel duidelijk hoe fixed mindset en growth mindset eruit zien in gedrag.

Even een korte samenvatting:

Eerst voor de mensen die dit programma nooit kijken: In ‘Married at first sight’ worden twee mensen die elkaar nog nooit ontmoet hebben met elkaar getrouwd. De eerste keer dat ze elkaar zien is voor het altaar. Ze worden gematcht aan de hand van allerlei onderzoeken op psychologisch, biologisch en seksueel gebied, maar natuurlijk ook levensopvattingen, interesses en hobby.

Na het huwelijk gaan de kersverse echtparen overnachten in een sjiek hotel en daarna op huwelijksreis. Daarna volgt nog een samenwoon-test en als laatste de beslissing: blijf je getrouwd of ga je uit elkaar? 

Voorbeeld koppel

Dit zijn Arjan en Maurice (foto van RTL Boulevard). Een homopaar wat dit seizoen getrouwd is en waar veel over te doen is in de media. Maurice is namelijk een lieve, zachte man, die op zoek is naar een warme relatie om leuke momenten mee te delen. Maar ook een maatje voor steun en toeverlaat. 

Arjan zien we als een controle gerichte, wat neurotische man die op zijn bruiloft nogal negatieve opmerkingen maakt en klaagt. Nu weten we natuurlijk ook wel dat montage veel doet. Maar Arjan komt niet zo lekker uit de verf. 

Oxytocine

De betrokken bioloog van het programma geeft de paren dit jaar de opdracht mee om, op de hotelkamer, één minuut fysiek contact met elkaar te maken. Dit zorgt namelijk voor het vrijkomen van het knuffelhormoon oxytocine. Hierdoor zou je beter verbinding met elkaar maken en het draagt bij aan je fijner en gelukkiger voelen. 

Hoewel Arjan het niet ziet zitten om deze opdracht voor het oog van de camera uit te voeren, doet hij toch mee als Maurice voorstelt om elkaars handen vast te houden. Ze gaan op bed zitten, tegenover elkaar. Waar je Maurice even ziet ‘landen’ op het bed en ziet voelen of hij prettig zit, zie je bij Arjan vooral weerstand en een wat gesloten houding. Vervolgens nemen de heren elkaars hand vast. Maurice sluit zijn ogen en richt zich op het voelen van de handen van Arjan. Zijn huid, de warme, hoe zacht het voelt. Hij streelt met zijn duimen over de handpalmen en maakt echt contact. Hij benoemd dat hij er rust in ervaart en dat hij het een prettige opdracht vindt. 

Ondertussen loopt Arjan helemaal vast. Hij ervaart niks, merkt niks van vrijgekomen stofjes en voelt zich vooral heel ongemakkelijk (wat dan misschien nog te begrijpen is voor de camera, met een wildvreemde man) In zijn hoofd loopt hij duidelijk vast. Hij verliest controle en in het voorstukje van volgende week hoor je zelfs dat hij zegt dat hij “alweer een paniekaanval” krijgt. 

Fixed vs growth mindset

Arjan en Maurice zijn een mooi voorbeeld hoe fixed en growt mindset eruit ziet. 

Arjan houdt van controle en overzicht. Dit zien we al in de kennismaking met hem, tijdens de eerste uitzending waarin hij te zien was. Maar in dit experiment verliest hij die controle, waardoor zijn gedachten met hem op de loop gaan. Je hoort hem dingen zeggen als “heb ik hiervoor een half jaar allerlei tests gedaan?” en “ik ben totaal overprikkeld.” Bij de oxytocine-opdracht zegt hij “ik voel helemaal niks” en “ik weet niet wat ik hiermee moet.” De gedachten van Arjan nemen het over, hij slaat dicht en loopt vast met als resultaat een mopperige houding en weerstand tegen het experiment en tegen zijn kersverse man. Er is geen verbinding meer met zijn gevoel. Hij heeft niet genoeg geloof in het experiment en kan er niet voor open staan om Maurice onbevangen te leren kennen. Zijn mindset zit vast. (fixed)

Maurice daarentegen, maar duidelijk contact met zijn gevoel en kan het op zijn beloop laten gaan. Hij neemt het experiment stap voor stap en is steeds heel erg in het moment waarop hij zich bevindt: de voorbereiding, de ceremonie, de ontmoeting met Arjan, de fotosessie, de oxytocine- opdracht. Hij denkt niet vooruit, vertrouwt op wat hij ervaart, maakt contact met zijn gevoel, is geduldig en laat zich niet van de wijs brengen door de norse houding van Arjan. Een open mindset (growth) 

En dan…?

Nou ja, hoe het met Arjan verder gaat kunnen we alleen maar volgen door het programma te kijken (of spoilers te lezen op het internet) Het zou hem helpen om, al dan niet met hulp, te leren minder in zijn gedachten- patronen vast te hangen. En meer contact te maken met zijn gevoel. Zijn intuïtie. 

Mochten Arjan en Maurice er samen niet uitkomen, dan is de verwachting dat Maurice wellicht teleurgesteld is, maar daarnaast open zou blijven staan voor de liefde en het als een interessant experiment zal beschouwen. Arjan zal, in de huidige staat van denken, vooral veel teleurstelling ervaren en negatief terugkijken op het avontuur. 

Herken jij hier jezelf in? 

Ben jij ook een fixed mindset denker? En loop jij hierdoor ook vast in je dagelijks leven? In relaties, op je werk, in vriendschappen? En wil je hier vanaf?

Dan heb ik een mooi traject waarin ik je leer hoe je deze mindset kunt aanpakken. Klik hier om er alles over te lezen!  

 

Wil jij mijn blogs vaker ontvangen of op de hoogte blijven van de praktijk? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief⇓