“Wist je dat ‘je vervelen’ heel gezond is?”

 

Sjors, 9 jaar, kijkt me met grote, verbaasde ogen aan. “Nee.” “En mijn ouders ook niet” vult hij aan. We hebben het over dit onderwerp omdat Sjors vertelt dat hij actiever wil zijn. Hij doet graag spelletjes (en bedoeld dan niet gamen) en speelt graag buiten, maar beland ook wel eens op de bank. Dan verveelt hij zich en moet hij van zichzelf iets gaan doen. En zo kwam ik tot de opmerking: “Wist je dat vervelen gezond is?”

Als moeder kan ik me soms ook mateloos irriteren aan lummelende kinderen, die hangend op de bank ogenschijnlijk niks doen. Ik moet me dan ook bedwingen om iets te roepen in de trant van “nou, kom op, ga es wat doen!” Het is namelijk beter als we dat niet doen. Tenminste…tenzij het beeldscherm de opvulling voor verveling is. Want dan vervelen ze zich niet echt. Ze laten zich vermaken door schermpjes. (en eerlijk gezegd…waar ze staat kan ook ‘we’ staan. Of ik….)

Vervelen prikkelt het brein…..uiteindelijk

Echt vervelen, dus laveloos niksend op de bank hangend, voor je uit starend, niks doen omdat je geen idee hebt wát je kunt doen is goed voor ons brein. Ik geef je 3 redenen waarom:

  • het brengt rust. Even niets om handen hebben, geen invulling, geen beeldschermen (die een constante stroom prikkels geeft) zorgt ervoor dat ons brein tot rust kan komen. Daarmee komt ook ons lichaam meer tot rust. Hoewel dat in het begin misschien niet zo voelt. Je zult eerst wat fases door moeten, zoals fysieke onrust, irritatie, emoties die op-poppen of gedachten die aandacht vragen en de impuls om je telefoon te pakken of de tv aan te zetten. Als je dat allemaal voorbij bent…komt er rust.
  • het prikkelt creativiteit: als je goed bent in je vervelen ben je waarschijnlijk ook vrij creatief. Dat komt omdat vervelen je brein aanzet om tot nieuwe inzichten en ideeën te komen en je creativiteit prikkelt. Je hersenen krijgen ruimte om nieuwe dingen te bedenken omdat ze even niet worden opgehouden door de dagelijkse beslommeringen.
  • het geeft je nieuwe inzichten in jezelf. Door niks te doen, gaan je gedachten als vanzelf ook richting zaken die je bezig houden. Waar je je twijfels over hebt, zorgen over maakt of, fijner nog, waar je van geniet of trots op bent.

Sjors ging eens na wat het vervelen hem wel eens opgeleverd heeft en gaf een voorbeeld waarin hij weer eens lang met playmobil had gespeeld, na een moment van vervelen. Hij had een heel verhaal uitgespeeld (waarin fantasie geprikkeld wordt- en dat draagt weer bij tot het ontwikkelen van oplossingsvaardigheden) Hij gaat zich dus vaker vervelen, om tot nog meer leuke spelideeën te komen.

Idee tip

 

Tip: zet een potje of bakje neer waarin de spelideeën na vervelen in kunnen worden verzameld. Zo heb je meteen weer nieuwe inspiratie! 

 

Wil je vaker blogs van me lezen? Abonneer je dan op mijn periodieke nieuwsbrief en ontvang mijn blogs en andere weetjes en informatie direct in jouw mailbox.