“Maar dat is zo arrogant om te zeggen van jezelf.”

Ik zit met een groepje van zes VMBO meiden, van 16-17 jaar, bij elkaar en we spelen het kwaliteitenspel. Dit spel bevat een stapel kaarten met daarop allemaal verschillende kwaliteiten. We bespreken kaartje voor kaartje. Hoort deze kwaliteit bij jou of niet?

Woorden als ‘mooi’, ‘slim’, ‘knap’, ‘schoonheid’, zijn vaak de kaartjes waarbij kinderen, jongeren, maar óók volwassenen ongemakkelijk beginnen te worden. Want dat zeg je niet over jezelf. Dat is ‘ego’ zoals dat tegenwoordig heet. Ofwel: arrogant.

Maar is dat wel waar?

Zo’n beetje elke cliënt die bij mij in de praktijk komt, hoe jong ook, weet feilloos te benoemen wat er aan hem of haar schort.

“Niet mooi genoeg.” 
“Niet slim genoeg.”
“Niet aardig genoeg.”
“Geen leuke kleding.”
“Ik deed … fout vandaag.” (vul de puntjes maar in)

We weten aan het einde van de dag allemaal te zeggen waar we die dag niet over tevreden waren. Wat we fout deden. Wat anders had gekund. Maar geven we onszelf ook complimenten? Bedenken we ook wat wél lukte? Waar we tevreden of trots op waren? Wat we mooi vonden aan onszelf?

Het is heel on-Nederlands om positieve dingen over onszelf te zeggen. Dat wordt al gauw opschepperig of arrogant gevonden. En dus zeggen we dat niet en al helemaal niet hardop! Stel je voor zeg! Laten we vooral bescheiden zijn en onze kop niet boven het maaiveld uitsteken, toch?

Wat nou…..

Als we die mindset zouden loslaten? Als we zouden denken: iets positiefs over jezelf zeggen is normaal én gezond voor ons gemoed? Voor ons zelfvertrouwen en zelfbeeld?

Tegenover één keer kritiek moeten minstens drie complimenten staan om de boel te neutraliseren. Ga voor jezelf dan maar eens na hoeveel complimenten je jezelf op een dag moet geven, om al die innerlijke kritiek weer te herstellen. Kun je de tel bijhouden?

Hoe dan?

Schrijf elke dag eens, aan het einde van de dag, een compliment aan jezelf op. Of waar je tevreden over was. Dat hoeft niet lang of uitgebreid, maar door het op te schrijven ben je er bewuster mee bezig. Het stáát ergens. Je kunt het nog eens teruglezen en dan weer dat fijne gevoel wat erbij hoort ervaren. En het helpt je om positiever en milder naar jezelf te kijken.

Bedenk verder voor jezelf eens welke kwaliteiten jij eigenlijk hebt. Om je te helpen heb ik een lijst met kwaliteiten toegevoegd aan dit blog.

Hier vind je de lijst met kwaliteiten.

Had je verwacht dat je zoveel kwaliteiten zou hebben?

Terug naar die zes meiden

De meiden liet ik hun kwaliteiten opschrijven. Daarna vroeg ik ze: “Stel dat dit niet over jou zou gaan, maar over iemand die in je klas zit. Of die je nieuw ontmoet. Wat zou je dan van die iemand vinden?”

“Aardig,” zei één van de meiden.
“Lief,” zei een ander.
“Geweldig,” was de conclusie van een ander meisje.
“Daar zou ik wel mee om willen gaan,” was ook een opmerking.

Ik hield ze voor: Dit gaat over jullie. Jullie zijn die aardige, lieve, geweldige meiden, waar je wel mee om zou willen gaan.
En daarmee sloot de sessie voor die ochtend af.

 

Wil je meer van mijn blogs ontvangen of ander nieuws uit de praktijk? Schrijf je dan in! ↓